Dişli Çarklar, Vida, Kasnaklar ve İş Kazancı

Dişli Çark

 Otomobillerdeki parçaların hareketi birbirine aktarması genellikle dişliler sayesinde olur. Bir otomobildeki motorun hareketi tekerleklere dişliler sayesinde aktarılır.
Bisikletinize binip pedalı çevirince pedala bağlı olan dişli zinciri harekete geçirir. Harekete geçen zincir aynı anda arka tekerlekte bulunan dişliyi hareket ettirerek tekerleğin dönmesini sağlar. Bisiklette bir pedal dişlisi ve bir de arka tekerlek dişlisi vardır. Bisikletin pedalına uygulanan kuvvetle pedal bir dönme hareketi yaptığında arka tekerlek dişlisi pedal dişlisine göre diş sayısı çapına bağlı olarak daha fazla dönme yapar. Bu şekilde kuvvetten ve yoldan kaybedilir ancak  hızdan kazanç sağlanır. Dişli çarklar, kuvvetin iletim ve yön değişikliğini sağladığından bazen hızdan bazen de kuvvetten kazanç sağlamak için kullanılır

Kullandığımız analog saatlerde pek çok dişli çark vardır. Dişlilerden biri yelkovanı hareket ettirirken diğeri akrebi, bir diğeri de saniyenin hareket etmesini sağlar. Birim zamanda tur sayısı en fazla olan saniyenin temas ettiği dişlidir.

Dişli çarkların çapları ve bağlanış biçimleri değiştirilerek değişik hızlarda ve yönlerde hareket sağlanabilir.

Çok ağır yüklerin gemilere yüklenmesinde ve fabrikalarda büyük yüklerin kaldırılmasında vinç kullanılır. Vinç, hareketi birbirine ileten, yarıçapları gittikçe büyüyen birçok dişli çarktan yapılmıştır. Dişli çarklar yardımıyla büyük dönme hızı elde edilir fakat enerjiden kazanç sağlanmaz .

Dişli çarklar
1. Kuvvetin yönünü değiştirebilir.
2. Bir işin yapılışın hızını değiştirebilir.
3.Kuvvetten kazanç sağlayabilir.
4.İş yapma kolaylığı sağlar.
5.İşten veya enerjiden kazanç sağlamaz

 

 

Kasnak

Kasnak, birbirine kayışla bağlı olan makaralardan oluşmuş basit makinedir. Kasnakların kullanım amacı dişli çarklarda olduğu gibi dönme hareketinin yönünü ve hızını değiştirmektir. Makaralara bağlanış şekline göre kasnakların hareketi aynı yönlü ya da zıt yönlü olabilir .

Kasnaklar ;
1. Kuvvetin yönünü değiştirebilir.
2. Bir işin yapılışın hızını değiştirebilir.
3.Kuvvetten kazanç sağlayabilir.
4.İş yapma kolaylığı sağlar.
5.İşten veya enerjiden kazanç sağlamaz.

Tahsin Sarı

KADER KISMET

Sınıf İçin Yarışma Oyna-Ekle

BÜYÜK RİSK

Sınıf İçin Yarışma Oyna-Ekle

ONLİNE DENEME

Her Sınıf ve Üniteye Ait Türkiye Sıralamalı

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.